Master Lock richt zich op gespecialiseerde veiligheidssloten

Het gebruik maken van retail hangsloten als persoonlijke veiligheidsapparaten is een verborgen gevaar op de werkplaats, zegt veiligheidsexpert Master Lock.

Master Lock Safety Series

Het fysieke versleutelen van de bediening van apparatuur of processen om te voorkomen dat deze worden geactiveerd wanneer personeel mogelijk gevaar loopt – een procedure bekend als Lock Out/Tag Out (LOTO) – is een veelgebruikte veiligheidsprocedure in industriële omgevingen. Maar een campagne die veiligheidsspecialist Master Lock deze zomer zal lanceren benadrukt dat als dit soort veiligheidsprocedures geen deel uit maken van een volledige veiligheidsstrategie, kwetsbaar personeel mogelijk niet volledig beschermd zijn.

Elk jaar gebeuren er duizenden industriële ongelukken in Europa, ondanks dat de meesten volledig voorkomen hadden kunnen worden door LOTO-procedures te gebruiken, die activering van apparatuur of onverwachte uitstoot van energie of chemicaliën voorkomen.

“De effectiviteit van LOTO-procedures hangen volledig af van de integriteit van individuele vergrendelingapparatuur”, aldus Kieran MacCourt, Europese marketing manager van Master Lock. “Een slot gebruiken dat gemakkelijk breekt of verwijderd kan worden zonder de originele sleutel, kan nog gevaarlijker zijn dan helemaal geen slot gebruiken, omdat het voor een vals gevoel van veiligheid zorgt.

In een campagne gericht aan veiligheids- en facility managers, benadrukt Master Lock de gevaren die personeel loopt bij het gebruik van goedkope retail hangsloten en persoonlijke veiligheidsapparatuur. Ook wordt er op gewezen dat de consequenties van het gebruik van zulke ad hoc veiligheidsmaatregelen fataal kunnen zijn.

“De meeste gangbare hangsloten zijn niet ontworpen of bedoeld voor gebruik in levensbedreigende situaties”, aldus Maccourt. “Industriële omgevingen zijn onveranderlijk gevaarlijk en veelvuldig gebruik van een hangslot in dit soort omgevingen zal al snel voor slijtage zorgen en dus kunnen leiden tot falen en mogelijk levensbedreigende situaties.”

De meeste hangsloten die ontworpen zijn voor binnenshuis of sporadisch gebruik hebben bovendien vaak relatief simpele vergrendelingmechanismen en slechts enkele sleutelcombinaties. Dit vergroot de kans substantieel dat het slot open gemaakt kan worden met andere sleutels dan het origineel. “Er zijn verassend weinig sleutelvariaties in de vele lokale hangsloten”, vervolgt MacCourt. “Ook zijn er weinig beperkingen wat betreft het kopiëren van sleutels. Zodra je twee of drie sleutels van een veiligheidsslot in omloop hebt is het hele systeem waardeloos.”

Master Lock’s assortiment van professionele LOTO-apparatuur is ontwikkeld om een simpel doch effectief veiligheidsbeleid te handhaven, dat ingezet kan worden in vele verscheidene industriële toepassingen. Deze zomer lanceert het bedrijf gratis gidsen op zijn website http://www.mastersafetyseries.nl/ om veiligheids- en facility managers te helpen effectieve LOTO-strategieën te ontwikkelen en het gebruik van ongeautoriseerde sloten in veiligheidstoepassingen te beheren.

News Release

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: